Voor zorgverleners

Speciaal voor zorgverleners is op deze pagina meer uitleg opgenomen over PGO’s, MedMij en CGM LIFE. Daarnaast staan op www.pgo.nl diverse hulpmiddelen om zorgverleners als uzelf verder op weg te helpen. De links naar deze en andere middelen vindt u onderaan deze pagina.

Wat is (de meerwaarde van) een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin patiënten informatie over hun eigen gezondheid kunnen bijhouden. Met een PGO hebben patiënten al hun gezondheidsgegevens op één online plek staan. Zij hebben daardoor méér grip op hun gezondheidsgegevens en dat is een eerste stap op weg naar een gezonder Nederland.

Er komt namelijk steeds meer bewijs dat goed geïnformeerde, betrokken en meebeslissende patiënten bijdragen aan zinnige zorg. Zij ervaren daarnaast een betere kwaliteit van leven. Ook hebben steeds meer mensen behoefte aan inzicht in hun eigen medische gegevens. Bovendien is het vanaf 1 juli 2020 wettelijk verplicht voor huisartsen om patiënten elektronische inzage in hun eigen gegevens te bieden.

Gezondheidsinformatie veilig beschikbaar

Steeds meer zorgverleners kunnen verbinden met een PGO. Ze doen dat via MedMij, de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens. De PGO’s én de systemen van de zorgverleners moeten aan deze standaard voldoen voordat ze veilig met elkaar kunnen verbinden. De instantie MedMij zorgt dat alle gegevens van de patiënt samenkomen in een zelfgekozen PGO. De keuze voor en regie over een PGO blijft altijd bij de patiënt.

Voor u als zorgverlener betekent MedMij dat u erop kunt vertrouwen dat het beschikbaar stellen van gezondheidsinformatie aan patiënten op een veilige manier plaatsvindt. Zonder het risico dat deze gegevens in de verkeerde handen terechtkomen. Wanneer patiënten hiervoor toestemming verlenen, kunt u ook beschikken over de gezondheidsgegevens die patiënten zélf verzamelen. Hierover maken uw patiënten en u gezamenlijk afspraken.

CGM LIFE

CompuGroup Medical, een aanbieder van eerstelijnszorg-automatisering, heeft ook een PGO ontwikkeld. Deze PGO heet CGM LIFE en is MedMij-gecertificeerd. Hierin kan iedereen veilig en eenvoudig zijn of haar medische gegevens inzien en beheren. Alle burgers in Nederland van 16 jaar en ouder kunnen zich registreren voor een persoonlijk account.

Via CGM LIFE kunnen patiënten via www.cgmlife.nl hun medische gegevens inzien. Zij kunnen deze gegevens opvragen bij elke huisarts in Nederland. Huisartsen met CGM HUISARTS zijn ook zichtbaar als ze met de DVZA van CompuGroup Medical zijn aangesloten op het MedMij-netwerk.

Op dit moment is het medisch dossier (H-EPD) zichtbaar. CGM LIFE is volop in ontwikkeling en krijgt steeds meer functies toegevoegd. Later dit jaar volgen Documenten (PDF-A) en Zelfmetingen (push & pull) en functionaliteiten zoals vragenlijsten en notities.

Vragen en informatie

Bent u huisarts en maken uw patiënten en u gebruik van de PGO CGM LIFE? Ga dan naar de downloadpagina van CGM LIFE. Hier vindt u materialen die u kunt gebruiken in de communicatie naar patiënten. Lees meer.

Bent u huisarts? Raadpleeg dan de veelgestelde vragen over PGO’s op de website van OPEN. Lees meer.

Op PGO.nl vindt u middelen om uw kennis over PGO’s te vergroten en middelen die u kunt gebruiken om patiënten uitleg te geven over PGO’s. Lees meer.

U kunt ook gebruikmaken van de leermiddelen op PGO.nl. Zo is er een handleiding, e-learning, een werkinstructie en een training. Lees meer.