PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin u informatie over uw eigen gezondheid kunt bijhouden. Zo kunt u uw medische gegevens eenvoudig verzamelen, beheren en delen. Daarnaast kunt u zelf ook gegevens toevoegen. Van behandeling tot labuitslagen, medicatie en inentingen.

Wat kunt u met een PGO?

U kunt uw gezondheidsgegevens in uw PGO zetten en bekijken. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek bij uw huisarts zijn, een overzicht van uw medicijnen bij de apotheek of een behandeling in het ziekenhuis. Al deze zorgverleners bewaren uw gegevens op hun eigen website. Daardoor staan ze nu niet op één online plek. Dat kan met een PGO wél. U kunt ook zelf informatie toevoegen. Bijvoorbeeld metingen die u zelf heeft uitgevoerd, zoals gewicht, bloeddruk of lengte.

Wilt u meer weten? Bekijk dan de animatie.

Wat is het verschil tussen een portaal en een PGO?

Een patiëntenportaal is een website van een zorgverlener. Hierin kunt u gegevens bekijken over uw gezondheid. Bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt. Of een bloeduitslag. Komt u wel eens in het ziekenhuis, bij de huisarts en de apotheek? U heeft dan te maken met meerdere portalen. Deze patiëntenportalen zijn van zorgorganisaties.

Een PGO is een app of website van jouzelf. U kiest zelf welke gegevens van welke zorgverlener u in een PGO bij elkaar zet. Ook kunt u straks gegevens delen. Of en met wie, dat bepaalt u. Zo heeft u al uw gegevens overzichtelijk bij elkaar. En u houdt grip op uw eigen gezondheidsgegevens.

Wilt u meer weten? Bekijk dan de animatie.

Wat zijn de voordelen van een PGO?

Nu zijn al uw gezondheidsgegevens nog opgeslagen op verschillende plekken. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. In een PGO kunt u uw gegevens over uw gezondheid bekijken, aanvullen en delen. Met wie en wanneer u dat wilt. Dat heeft allerlei voordelen:

• U houdt zelf grip op uw gezondheid. Zorgverleners weten soms niet van elkaar welke medicijnen u voorgeschreven kreeg. Of welke behandeling u krijgt. Met een PGO kunt u zelf bepalen wanneer u informatie geeft aan uw zorgverleners. Daardoor kunnen zij hun werk beter doen.
• U kunt een bezoek aan de (huis)arts beter voorbereiden.
• U kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen. Op een moment dat u uitkomt.
• U heeft overzicht van uw gegevens en behandelingen uit het verleden.
• Wisselt u van zorgverlener? Dan heeft u nog steeds toegang tot al uw gegevens.

Veilig gegevens uitwisselen via MedMij

Wilt u gegevens over uw gezondheid van uw huisarts, apotheek of ziekenhuis in uw PGO zetten? Of wilt u gegevens delen met uw dokter? Dan is een veilige verbinding nodig. Als een PGO een MedMij-label heeft, dan weet u zeker dat het veilig is. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen en opslaan van gezondheidsgegevens. Apps, websites en PGO’s die veilig gegevens uitwisselen via MedMij herkent u aan het MedMij-label. Zij moeten aan veel regels voldoen voordat zij het label krijgen.

Wilt u meer weten over MedMij? Ga dan naar www.medmij.nl of bekijk de Over MedMij-pagina op deze website.

CGM LIFE

De keuze voor een PGO is geheel aan u. CompuGroup Medical, een aanbieder van eerstelijnszorg-automatisering, heeft ook een PGO. Deze heet CGM LIFE en is MedMij-gecertificeerd. Hierdoor kan iedereen veilig en eenvoudig medische gegevens inzien en beheren. Alle burgers in Nederland van 16 jaar en ouder kunnen zich registreren voor een persoonlijk account in CGM LIFE.

Start nu ook met CGM LIFE. Het is kosteloos. Registreer hier voor uw account.

Vragen en informatie

Kom meer te weten over PGO’s, bekijk de veelgestelde vragen over PGO’s of raadpleeg de onderstaande websites:

www.medmij.nl

www.pgo.nl

www.open-eerstelijn.nl