PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid kan bijhouden. Zo kan je jouw medische gegevens eenvoudig verzamelen, beheren en delen. Daarnaast kan je zelf ook gegevens toevoegen. Van behandeling tot labuitslagen, medicatie en inentingen.

Wat kun je met een PGO?

Je kunt jouw gezondheidsgegevens in jouw PGO zetten en bekijken. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek bij je huisarts zijn, een overzicht van jouw medicijnen bij de apotheek of een behandeling in het ziekenhuis. Al deze zorgverleners bewaren jouw gegevens op hun eigen website. Daardoor staan ze nu niet op één online plek. Dat kan met een PGO wél. Je kunt ook zelf informatie toevoegen. Bijvoorbeeld metingen die je zelf hebt uitgevoerd, zoals gewicht, bloeddruk of lengte.

Wil je meer weten? Bekijk dan de animatie.

Wat is het verschil tussen een portaal en een PGO?

Een patiëntenportaal is een website van een zorgverlener. Hierin kan je gegevens bekijken over je gezondheid. Bijvoorbeeld welke medicijnen je gebruikt. Of een bloeduitslag. Kom je wel eens in het ziekenhuis, bij de huisarts en de apotheek? Je hebt dan te maken met meerdere portalen. Deze patiëntenportalen zijn van zorgorganisaties.

Een PGO is een app of website van jouzelf. Jij kiest zelf welke gegevens van welke zorgverlener je in een PGO bij elkaar zet. Ook kun je straks gegevens delen. Of en met wie, dat bepaal jij. Zo heb je al je gegevens overzichtelijk bij elkaar. En je houdt grip op je eigen gezondheidsgegevens.

Wil je meer weten? Bekijk dan de animatie.

Wat zijn de voordelen van een PGO?

Nu zijn al jouw gezondheidsgegevens nog opgeslagen op verschillende plekken. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. In een PGO kun je jouw gegevens over je gezondheid bekijken, aanvullen en delen. Met wie en wanneer jij dat wilt. Dat heeft allerlei voordelen:

• Je houdt zelf grip op jouw gezondheid. Zorgverleners weten soms niet van elkaar welke medicijnen jij voorgeschreven kreeg. Of welke behandeling jij krijgt. Met een PGO kun je zelf bepalen wanneer jij informatie geeft aan jouw zorgverleners. Daardoor kunnen zij hun werk beter doen.
• Je kunt een bezoek aan de (huis)arts beter voorbereiden.
• Je kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen. Op een moment dat jou uitkomt.
• Je hebt overzicht van je gegevens en behandelingen uit het verleden.
• Wissel je van zorgverlener? Dan heb je nog steeds toegang tot al jouw gegevens.

Veilig gegevens uitwisselen via MedMij

Wil je gegevens over jouw gezondheid van je huisarts, apotheek of ziekenhuis in je PGO zetten? Of wil je gegevens delen met je dokter? Dan is een veilige verbinding nodig. Als een PGO een MedMij-label heeft, dan weet je zeker dat het veilig is. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen en opslaan van gezondheidsgegevens. Apps, websites en PGO’s die veilig gegevens uitwisselen via MedMij herken je aan het MedMij-label. Zij moeten aan veel regels voldoen voordat zij het label krijgen.

Wil je meer weten over MedMij? Ga dan naar www.medmij.nl of bekijk de Over MedMij-pagina op deze website.

CGM LIFE

De keuze voor een PGO is geheel aan jou. CompuGroup Medical, een aanbieder van eerstelijnszorg-automatisering, heeft ook een PGO. Deze heet CGM LIFE en is MedMij-gecertificeerd. Hierdoor kan iedereen veilig en eenvoudig medische gegevens inzien en beheren. Alle burgers in Nederland van 16 jaar en ouder kunnen zich registreren voor een persoonlijk account in CGM LIFE.

Start nu ook met CGM LIFE. Het is kosteloos. Registreer hier voor je account.

Vragen en informatie

Kom meer te weten over PGO’s, bekijk de veelgestelde vragen over PGO’s of raadpleeg de onderstaande websites:

www.medmij.nl

www.pgo.nl

www.open-eerstelijn.nl