Basisgegevens Zorg (BgZ) (verwacht)
Sommige informatie is (bijna) altijd nodig om u zorg te kunnen blijven bieden. Dat kan bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum en woonplaats zijn, maar ook uw medische informatie. Deze informatie noemen we de Basisgegevensset Zorg (BgZ). De BgZ is nog niet actief binnen CGM LIFE. Wel kunnen we u alvast uitleg erover geven. Wat houdt de gegevensdienst in en wat betekent die voor u?
De BgZ is de informatie over u die zorgverleners nodig hebben om u goede zorg te kunnen geven. Na het ophalen van deze informatie binnen CGM LIFE, geeft het u ook goed inzicht in de informatie die over u bekend is.

Waar kunt u dan aan denken?
Op de eerste plaats natuurlijk aan uw NAW-gegevens: naam, adres en woonplaats. En het spreekt voor zich dat gegevens zoals uw geboortedatum, geboorteplaats, BSN-nummer en zorgverzekeraar ook belangrijk zijn voor een zorgverlener om te weten. In de BgZ staat verder ook wie uw behandelaars zijn binnen de zorginstelling waar u de BgZ ophaalt. Ook staat erin welke afspraken u hebt gehad en wat uw behandelingen inhouden. Daarnaast bevat de BgZ informatie over uw klachten, diagnoses, voedingsadviezen, allergieën en inentingen, tot en met de zorgplannen die behandelaars voor u hebben opgesteld.
Wilt u graag meer inhoudelijke informatie over de BgZ lezen? Ga dan naar dit overzicht van de BgZ-bouwstenen.
BgZ wordt steeds meer gebruikt
De BgZ is dus heel uitgebreid, terwijl het eigenlijk nog maar een samenvatting is van alles dat over u als patiënt bekend is. De BgZ wordt door steeds meer ziekenhuizen en andere zorgorganisaties gebruikt. De verwachting is dat ook specialisten in de paramedische zorg, waaronder fysio- en ergotherapeuten, dit in de toekomst zullen doen.
Kennis altijd up-to-date
Een PGO is heel erg handig. Stel, u bent net ontslagen uit het ziekenhuis. Daar was u opgenomen voor een acute operatie vanwege een blindedarminfectie. Bij ontslag heeft de verpleegkundige u nog allerlei zaken uitgelegd. Waar u op moet letten, op welke momenten u uw pijnmedicatie moet slikken, wanneer u bij uw huisarts langs moet voor een controlebezoek enzovoorts. Eenmaal thuis, beseft u dat u niet precies meer weet wat ze ook alweer allemaal gezegd heeft. Het was natuurlijk een pittige en chaotische fase.
Maar gelukkig heeft u een PGO. U opent uw laptop, logt in op uw omgeving en haalt uw meest recente dossier op bij uw ziekenhuis. Hier vindt u alle informatie over de operatie die u een week geleden hebt gehad. Om een compleet beeld te krijgen, haalt u ook nog de specialistenbrief bij uw huisarts op. Nu weet u precies wat er afgesproken is en wanneer u voor een controle bij uw huisarts wordt verwacht. Op deze manier is uw kennis van de behandeling altijd up-to-date en heeft u alle informatie rondom uw behandeling bij elkaar op één online plek.
Alles weten over uw behandeling
Dit is waar wij naartoe werken met de toekomstige BgZ-gegevensdienst. Dat doen wij voor álle gegevensdiensten van CGM LIFE. Het geeft u als patiënt meer de regie over uw eigen gezondheid. Uw zorgverleners kennen ieder maar een deel van uw behandeling, maar u weet er alles over.
Eén keer uw verhaal vertellen
Een extra voordeel van CGM LIFE is dat u ook niet steeds opnieuw uw situatie of klachten hoeft te beschrijven aan uw zorgverleners. Met CGM LIFE heeft u de controle en hoeft u maar één keer uw verhaal te doen. Dit scheelt u behoorlijk wat tijd. En uw zorgverleners? Zij hoeven geen dubbel werk te doen.
Nog in ontwikkeling
Wij werken op de achtergrond aan de ontwikkeling van de Basisgegevens Zorg (BgZ). CGM LIFE is klaar om de BgZ te ontvangen. Wij zijn echter afhankelijk van zorgverleners om deze met ons te delen. Langzaam maar zeker sluiten steeds meer zorgverleners aan op het MedMij-netwerk. Zodra de eerste zorgverleners zich melden voor de BgZ, zullen wij deze gegevensdienst mogelijk maken in CGM LIFE.